Въвеждането на Пречистата Дева в храма има изключително важно значение и

...
 Въвеждането на Пречистата Дева в храма има изключително важно значение и
Коментари Харесай

Патриарх Неофит с призив към православните младежи

 

Въвеждането на Пречистата Дева в храма има извънредно значимо значение и заема изключително място в историята на спасението, казва патриарх Неофит в обръщението си към вярващите за днешния огромен църковен празник Въведение Богородично, който е и Ден на православната християнска юноша и семейство. Това съобщиха от Светия Синод.

Пристъпването на Пречистата Дева към Йерусалимския храм, който е бил сърце и средоточие на всички упования на вехтозаветния Израил, светите отци и духоносни химнографи на Църквата са разглеждали като радостно предсказание: " предвещание на Божието снизхождение ", " предзнаменование на човешкото избавление " и " предвъзвестяване " за наближаващото идване на Самия Христос (Тропар, гл. 4, из Утринната на Въведение Богородично).

В светлото утро на този ден в Божия храм влиза тази, която е определена от Предвечния Божи съвет сама да стане хранилище и одухотворен храм на Живия Бог - Богородица и небесна Царица, най-дивното и свято чадо и бижу на човешкия жанр, споделя Негово светейшество.

В своето послание патриарх Неофит слага въпросите:

" С какви думи да възпеем през днешния ден Всехвалната Богородица, която Сам Бог е избрал за Свой свят храм?

Как да възвеличим нея, която, още невръстно дете, се отскубна от ръцете на тези, които я въвеждаха в Божия дом, и с по детски чисто сърце се втурна по неговите стъпала, с цел да остане там и да се приготви за срещата си с Онзи, Който в дивното свещенодействие на Своето въчовечаване пристигна, с цел да изкупи и избави човешкия жанр от властта на прегрешението и гибелта?

Как да прославим Божията отроковица, която първосвещеник Захария вкара не просто в храма, а право в Святая Святих, като й разреши да се моли там постоянно, когато възжелае! Към нея, Пречистата Дева, още веднъж с екстаз ще възкликнем, дружно със светия архангел, благовестителя Гавриил: " Радвай се, плодородна! Господ е с тебе; благословена си ти сред дамите " (Лука 1:28).

" Образът и образецът на Пречистата е постоянно и непроменяемо пред очите ни. Дивното начало на нейния земен живот, нейният по детски чист и свят порив към Бога и Неговия храм и през днешния ден ни приканват към това да й подражаваме, да имаме и ние нейната свещена ревнивост, да търсим онази непорочност, която ни прави свети и непорочни храмове на Живия Бог, обиталища на Светия Дух, почтени за нашия Господ, Който посредством нея пристигна сред нас, с цел да ни дарува избавление и безконечен живот.

Нейното влизане в Божия храм ни подсеща, че устремът към него следва да бъде и за нас онази устременост на нашето сърце, на целия ни живот, която да извайва от нас - по думите на Свети деятел Петър - " живи камъни ", съграждащи от себе си " нравствен дом " и " свето свещенство " (1 Петър. 2:5), което е и нашето същинско предопределение и смисъл на нашето битие ", споделя патриарх Неофит.

Негово светейшество акцентира в обръщението си, че " с особена обич се обръщаме в този свят ден към нашите православни младежи, които всеки път имаме в сърцето и молитвите си, дружно с всеки православен християнски дом и семейство, с всяка " домашна черква ", призовавайки към пребъдване в Христовата истина и в тесния, но избавителен Господен път, с цел да може и цялото наше православно християнско общество да извърши " закона Христов " (Гал. 6:2) и Неговата отправена към всички нас повеля:

" Тъй да светне пред индивидите светлината ви, та да видят положителните ви каузи и да популяризират Небесния ваш Отец " (Мат. 5:16).

" Божията обич и Неговата велика благосклонност да бъдат с всички нас! Честит и блажен празник! ", насочва благослов към вярващите българският патриарх Неофит

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР